Blog

David Baute, director de ‘Papallones negres’: “Volem que es reconegui legalment la figura del migrant climàtic”.

  |   Notícies

Source: www.kinotico.es

Després de guanyar el Forqué i el Gaudí, el film competeix als Goya 2025 pel premi a la millor pel·lícula d’animació amb un missatge d’urgència ambiental.

El llargmetratge d’animació ‘Papallones negres’ ha tingut un dels recorreguts més fructífers del medi espanyol en el record recent. Des de la seva estrena al Festival d’Annecy, un dels més importants en el gènere, fins als guardons que recentment ha rebut als Premis Forqué i als Premis Gaudí (aquest últim només fa un parell de dies), tot han estat èxits. El film és la primera incursió del documentalista David Baute (‘La murga, òpera popular’, ‘Èxode climàtic’) en el llenguatge animat, al qual trasllada molts dels interessos socials i ambientals que ha demostrat tenir en tota la seva trajectòria cinematogràfica. La rellevància i actualitat de la història, que segueix la vida de tres dones desplaçades de casa a causa de diferents desastres naturals, així com el treball notable en el terreny de l’animació, són tan sols algunes de les raons que han posicionat Papallones negres’ com una de les grans favorites per a la 39 edició dels Premis Goya, que tindrà lloc el proper dissabte 8 de febrer a Granada.

‘Papallones negres’ és el resultat d’un treball de més de deu anys; Al començament del 2016, David es va posar en contacte amb mi i em va plantejar tot el que portava investigant i documentant per anys, així com la possibilitat que això es convertís en una pel·lícula d’animació. I amb ell em vaig adonar que desconeixia moltes coses: no sabia que l’escalfament global és una de les principals causes dels moviments migratoris a tot el món, ni coneixia tots els obstacles. administratius i legals que troben aquestes persones quan s’han d’anar a un altre país per aquestes causes Abans que productor sóc espectador i la idea de contar aquesta història amb animació va seduir”, comenta Roch a Kinótico des de Lieja, on es troba treballant al rodatge de la nova pel·lícula de David Trueba.

Per la seva banda, des de les seves Canàries natal, Baute assenyala: “Vaig començar la investigació fa 13 o 14 anys, rodant als llocs on succeeixen aquestes històries, on s’estaven produint aquests desplaçaments migratoris. Al començament seguia les comunitats, però després vaig voler centrar-me en les històries de persones i famílies concretes, des d’això no només poguéssim dibuixar el mapa del que estava succeint a nivell global sinó també connectar”. Sobre el procés que el va fer decantar-se per l’animació, assenyala: “No vam poder fer tot el seguiment que haguéssim volgut perquè implicava estar vivint amb aquestes dones durant anys. I ens vam perdre episodis molt importants a les seves vides, sobretot pel que fa al desplaçament, que és la segona part de la pel·lícula. Aquí vam entendre que l’animació podia arribar a llocs on físicament nosaltres no podíem per, d’aquesta manera, explicar les seves històries amb honestedat i, a més, arribar a un públic més gran”.

A propòsit de l’enorme recepció positiva que ha tingut la pel·lícula en públics de diferents llocs del món, el cineasta esmenta: “Volem cridar l’atenció sobre un tema urgent, que és reconèixer la figura del migrant climàtic. És l’única causa de migració que no està contemplada a nivell internacional, ni per les Nacions Unides ni per cap govern. Si la recepció i els premis que rebem serveixen perquè més festivals i més persones coneguin aquestes històries, ens sentim contents”.

“Per mi el premi més gran és arribar a la gent, i res et fa arribar a la gent més que un premi”, afegeix Roch, apuntant que el viatge de ‘Papallones negres’ està encara en marxa: “Alguna cosa que també va suposar una fita enorme per a nosaltres va ser que la pel·lícula arribés a la direcció d’ACNUR de les Nacions Unides, que el director general ens demanés a David ia mi que l’acompanyéssim a presentar la pel·lícula a l’Institut Cervantes de Nova York. Nosaltres no vam fer la pel·lícula sota el paraigua de les Nacions Unides, però un cop feta, hem pogut establir el contacte i aquesta primavera tornarem a presentar-la a la seva seu”.

Baute, per part seva, comparteix la notícia que ‘Papallones negres’ ha arribat a orelles d’un dels alts dirigents del món: “El Papa s’ha interessat per la pel·lícula. Ell és una persona molt sensible amb les migracions i el canvi climàtic en general. I ens va escriure una carta dient-nos que li havia cridat l’atenció el tema de la nostra pel·lícula, així que ja us l’enviem i esperem que la pugui veure aviat”.