Blog

Els acadèmics trien ‘Segon premi’ per representar Espanya a la carrera per l’Oscar internacional

  |   Notícies   |  
Font: www.audiovisual451.com

L’Acadèmia de Cinema ha elegit el film ‘Segon premi’, dirigit per Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, com a representant espanyola a la 97a edició dels Premis Oscar, a la carrera per ser nominada en la categoria de pel·lícula internacional.

L’actor càntabre Eduardo Noriega, acompanyat pel president de l’Acadèmia Fernando Méndez-Leite i la notària Eva Fernández Medina, ha anunciat la decisió dels acadèmics en un acte que ha tingut lloc a la seu de l’Acadèmia de Cinema. ‘Segon premi’ s’ha imposat finalment a ‘L’estrella blava’, de Javier Macipe i ‘Marco’, d’Aitor Arregi i Jon Garaño.

 

«No tenim ni idea del que farem, trepitgem ara un terreny desconegut, només gaudirem i aprendrem el camí», ha confessat el productor (també càntabre) Cristóbal García de La Terraza Films, després de conèixer la notícia de la selecció .

Ara caldrà esperar fins al proper 17 de desembre de 2024, data en què es desvetllarà la shortlist dels Oscars, per conèixer si ‘Segon premi’ continua endavant. I, si és així, un mes després, el 17 de gener del 2025, s’anunciaran les cinc pel·lícules nominades en aquesta categoria de millor pel·lícula internacional. Finalment, la cerimònia de lliurament dels 97è Premis Oscar tindrà lloc el 2 de març de 2025.

Guanyadora de la Biznaga d’Or a la Millor Pel·lícula espanyola del passat Festival de Màlaga, ‘Segundo Premio’ ja ha passat per una quinzena de festivals i està pendent d’alguna selecció més a l’última part d’aquest any. A més d’Espanya, el film té previst la seva estrena en cinemes a França, el primer trimestre del 2025, i els seus responsables reprendran ara les converses per intentar també el seu llançament comercial a les sales dels Estats Units. La distribuïdora BTeam Pictures va estrenar la pel·lícula als cinemes espanyols el 24 de maig i el seu acumulat des de llavors és de tan sols 327.043 euros, amb un total de 56.216 entrades venudes.

La pel·lícula d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, se situa a la ciutat de Granada als anys noranta, a la gènesi de la llegenda al voltant de la banda de música Los Planetas. «No concebem mai ‘Segon premi’ com una pel·lícula local, pensem que es tracta d’una història universal. Federico García Lorca també va sortir de Granada i és un poeta universal», ha explicat el productor per defensar les possibilitats del llargmetratge a la carrera a l’Oscar. En aquest sentit, el codirector Isaki Lacuesta ha comentat que a Espanya estem moltes vegades ‘acomplexats’: «Sembla que una pel·lícula sobre una banda de Houston ha de ser universal però d’una banda espanyola no».

La pel·lícula està concretament basada en la història de l’enregistrament del disc «Una setmana del motor d’autobús» del mític grup granadí. ‘Segon premi’ està produïda per La Terrassa Films, Aralan Films, Ikiru Film, BTeam Prods, Tòxicosmos AIE, Sideral Films i la productora francesa Capricci Films. Compte a més amb la participació de RTVE, Canal Sur i Movistar Plus+, el suport de la Junta d’Andalusia, Comunitat de Madrid i l’Ajuntament de Madrid i el finançament de l’ICAA.

A les ajudes generals de l’ICAA de l’any 2021, el film va rebre un milió d’euros, aleshores amb un pressupost declarat al voltant de tres milions d’euros, encara que després, per diverses raons, superaria els quatre milions, tal com va explicar Audiovisual451 productor Cristóbal García, poc abans d’estrenar la pel·lícula a l’últim Festival de Màlaga.

El guió ha estat escrit pel mateix Lacuesta amb Fernando Navarro (‘Verónica’) i la impactant direcció de fotografia va a càrrec de Takuro Takeuchi, que ja va col·laborar amb Lacuesta en el seu anterior film: ‘Un any, una nit’.

El repartiment de ‘Segon premi’ el conformen Daniel Ibáñez (‘El buen patrón’) que interpreta El cantant; Fran Ocete, guitarrista, cantant i compositor (“Polvorosa”) dóna vida al guitarrista i Chesco Ruiz, també músic (“Dolorosa”) al baixista. A la bateria, Mafo, Mario Fernández, que ha col·laborat amb els mateixos Planetes, amb Sargantana Nick, Senyor Chinarro o Solea Morente, i interpretant Maite, Stephanie Magnin (Avantatges de viatjar amb tren). Els personatges principals del film van haver de demostrar la seva destresa com a músics, perquè les seqüències musicals han estat interpretades en directe al set de rodatge.

«Per mi és el somni de la meva vida, em vaig adonar que havia muntat La Terraza Films per fer aquesta pel·lícula. T’ho dic de debò. No ho vam pensar, vam anar a veure Granada a Jota i Florent, que són els fundadors i líders de la banda, sense tenir absolutament res… No teníem ni guió, ni director, ni res de res, però els vam dir si en volíem fer una pel·lícula sobre Los Planetas, sobre el període de la banda que va entre el 96 i el 98, que és quan treuen el disc «Una setmana al motor d’un autobús», al meu entendre el més important de la història de la música independent a Espanya», va assegurar el productor a Audiovisual451 fa uns mesos.