Blog

‘Segon premi’ d’Ikiru Films, ‘Marco’ i ‘L’estrella blava’ són les pel·lícules preseleccionades per representar Espanya als Premis Oscar

  |   Notícies   |  
Font: www.elperiodico.cat

Dos biopics musicals i una pel·lícula basada en l’escàndol de l’impostor Enric Marco, a la carrera cap a Hollywood

Terna curiosa la que ha escollit l’Acadèmia de Cinema espanyola en el seu procés de preselecció per als propers Oscars. Les tres cintes preseleccionades: ‘Marco’, ‘L’estrella blava’ i ‘Segon premi’ d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez: un film de caràcter més social sobre Enric Marco Batlle, l’home que va fingir haver estat al camp d’extermini de Mauthausen i dues pel·lícules que, de maneres diferents, exploren la creació musical i les vivències lligades a aquesta exploració. Casualment, o no, són tres pseudo biopics, films sobre personatges masculins reals realitzats per directors.

‘Marco’ és l’última pel·lícula del col·lectiu donostiarra Moriarty (Aitor Areregi, Jon Garaño i José Mari Goenaga), responsables de ‘Loreak’, ‘Handia’, ‘La trinxera infinita’ i la sèrie ‘Cristóbal Balenciaga’, entre altres títols. Eduard Fernández encarna Enric Marco en una nova aproximació cinematogràfica a aquest personatge que va fonamentar el prestigi entre els supervivents de l’Holocaust a partir d’un engany. El 2009, Santi Fillol i Lucas Bernal van realitzar el documental ‘Ich bin Enric Marco‘, en què aquest s’expressava sense gaires embuts.

Sense qüestionar la seva actitud, deixant que els esdeveniments i el personatge parlin per si sols, la proposta de ´Marco´ és la reconstrucció d´uns fets concrets plens encara de tantes llacunes com les del mateix Marc. El film s?ha projectat en una secció paral·lela de la Mostra de Venècia.

‘Segon premi’ va obtenir la Biznaga d’Or i els premis a la millor direcció i muntatge a l’últim festival de Màlaga. Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez viatgen pel temps de la banda malaguenya Los Planetas, fins a la gestació i enregistrament del seu tercer disc, un dels pilars del rock ‘indie’ espanyol, ‘Una setmana al motor d’un autobús’ (1998) . Però el film no és ni un biopic estricte sobre la banda, ni una pel·lícula generacional ni el retrat d’una època, sinó que apel·la a la llegenda barrejant-la amb els fets reals.

Una cosa semblant passa amb ‘L’estrella blava‘, pel·lícula realitzada per Javier Macipe sobre Mauricio Aznar, el líder de la banda saragossana Mas Birras, i que va concursar a la secció Nuevos Directores del certamen de Sant Sebastià de l’any passat. El film parla de la crisi personal d’Aznar i de la col·lectiva del grup Mas Birras, però s’endinsa aviat en el viatge interior i exterior que el protagonista, encarnat per Pepe Lorente, va fer per terres llatinoamericanes a la recerca de les arrels musicals i fugint de l’ombra allargada de l’addicció a l’heroïna.