Blog

Papallones negres, de David Baute i producció d’Ikiru Films, vola cap a Annecy

  |   Notícies   |  
Font: www.cineuropa.org

 

L’al·legat ecologista dirigit pel cineasta canari viatja per tres continents a través de la peripècia de diverses dones reals, afectades pels estralls del canvi climàtic.

 

Després de més de vuit anys de gestació, el film en animació 2D Papallones negres, quart llargmetratge del canari David Baute (autor de les cintes de no ficció Èxode climàtic, La murga, òpera popular i Ella), s’estrenarà al Festival Internacional de Cine d’Animació d’Annecy (9-15 de juny) dins la secció Contrechamp. Dialogada en espanyol, bengalí, turkana, francès, àrab i anglès, la cinta està destinada al públic de totes les edats.
Es tracta d’un drama ecològic inspirat per dones reals, que proposa un viatge des de l’Àfrica, el Carib i l’Àsia cap a un futur incert per a tota la humanitat. Amb guió de Yaiza Berrocal, narra com el canvi climàtic impacta a les vides de Tanit, Valeria i Shaila, originàries de punts molt diferents del planeta, però amb alguna cosa en comú: totes tres ho perden tot a causa de l’escalfament global i es veuen forçades a migrar.

David Baute –que també exerceix com a director artístic del festival internacional de Cinema Mediambiental de Canàries (FICMEC), que tot just se celebra aquesta setmana, i de MiradasDoc– reconeix que: «Des del començament de la meva carrera sempre he vinculat la meva producció artística a temàtiques socials com la migració, el medi ambient o les vides de dones infrarepresentades. Papallones negres conjuga aquestes tres motivacions amb la intenció d’agitar la consciència de l’espectador a través de l’empatia i la reflexió”.

“Tanit, Shaila i Valeria són dones que lluiten per mantenir la seva identitat, per no desaparèixer a la gesta migratòria a causa del canvi climàtic, que els ha pres les seves arrels i referències», continua el director. “La seva batalla principal consisteix a no perdre la veu i explicar els testimonis. Són dones desdibuixades que pugnen per no fondre’s amb l’entorn gris que les rebutja. Però el film no és només les seves històries, sinó la crònica d’un capítol fosc del nostre planeta, assotat per una veritat incòmoda i urgent”.

El productor Edmon Roch (de la companyia productora Ikiru Films, que està aixecant la quarta entrega de la saga d’animació Tadeo Jones) confessa que: “Des que el David em va contactar el febrer del 2016, vaig saber que aquesta era una pel·lícula necessària. El Banc Mundial calcula que el canvi climàtic farà que 216 milions de persones hauran abandonat casa seva el 2050 a Amèrica Llatina, Àfrica i el sud d’Àsia. La majoria prové de regions que han contribuït poc a l’escalfament global: paradoxalment, els que pateixen les pitjors conseqüències del canvi climàtic són les menys responsables de les seves causes».

Papallones negres és una producció de les companyies espanyoles Tinglado Film, Ikiru Films, Anangu Grup i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals en coproducció amb la panamenya Tunche Films. Compte amb la participació de RTVE, RTVC, 3CAT i Mogambo, amb el finançament de l’ICAA i amb el suport d’ICEC, Govern de Canàries i Cabildo Insular de Tenerife.